Комисията за защита на потребителите - КЗП проверява нови случаи на

...
Комисията за защита на потребителите - КЗП проверява нови случаи на
Коментари Харесай

КЗП по следите на надути сметки за мобилни услуги

Комисията за отбрана на потребителите -  КЗП ревизира нови случаи на начисляване на суми към сметки те за телекомуникационни услуги след навестяване на интернет страници, довело до абонамент за разнообразни услуги. Това заяви ръководителят ѝ Димитър Маргаритов пред Българска национална телевизия. 

" Мобилните оператори би следвало да бъдат в някаква степен виновни за това, че през техните мрежи се адресират към потребителите неточни послания и те могат да вкарат в подвеждане и в разноски хората, които не желаят да получават такива известия ", разяснява Маргаритов.

Той удостовери, че и в предишни интервали Комисията е разглеждала такива случаи и има произнасяния за нелоялни търговски практики. Той изрази мнение, че добре да се намерения за възстановяване на законодателството точно в посока вменяване отговорност на тези, които ръководят мрежите.

По мотив разпоредените от Върховната административна прокуратура инспекции за извършвани в региона на учебните заведения възможни продажби на рискови храни, цигари и алкохол Маргаритов сподели, че включването на няколко институции разрешава по-ефективен надзор. " Имаме опция да направляваме това, което законът ни вменява, а точно - продажбата на тютюневи произведения на малолетни. В предходни интервали сме имали известни усложнения при констатацията на такива случаи, тъй като снемането на самоличността на малолетните постоянно би трябвало да бъде съпроводена с наличието на органите на реда ", изясни ръководителят.

В отговор на въпрос на водещия по отношение на подписания меморандум за съдействие с Българската организация по сигурност на храните и Федерацията на потребителите в България Маргаритов съобщи, че е значимо преди да бъде публикувана дадена информация, тя да бъде съответно тествана.

" Ние си даваме сметка, че е важно хората да бъдат осведомени за всички опасности, които ги дебнат като консуматори. Същевременно напоследък сякаш ставаме очевидци на тиражиране на информация, която не е задоволително добре обезпечена с доказателства и инспекции. Така хората могат да бъдат доста елементарно изплашени или заблудени по отношение на нездравословни храни, по отношение на наличие на разнообразни субстанции в избрани храни. Ние в никакъв случай не сме спестявали на потребителите информация по отношение на това какви биха били рисковете за храни и за други артикули. Но когато се тиражира такава информация, тя би трябвало да бъде тествана, да бъдат осъществени съответните лабораторни проучвания ", заяви Маргаритов.

Димитър Маргаритов  изцяло подкрепя готвените промени в законодателството, с които наргилетата ще бъдат приравнени към цигарите и производните на тютюна произведения и по този начин ще са забранени за приложимост от лица до 18-годишна възраст.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР